Festivalul Filmului European - editia 2008

Editia de anul acesta a Festivalului Filmului European se va desfasura intre 8-30 mai, la Bucuresti, Timisoara, Craiova si Iasi. Evenimentul va debuta cu o gala, la Sala Palatului din Capitala, unde va fi proiectat filmul La Graine et le Mulet/ Cuscus cu chefal de Abdellatif Kechiche, castigator al premiului Cesar 2008.

Festivalul Filmului European a ajuns la cea de-a 12a editie si este organizat de Institul Cultural Roman (ICR), cu sprijinul Reprezentantei Comisiei Europene si al ambasadelor si centrelor culturale ale tarilor europene. La Bucuresti, festivalul va avea loc intre 8 si 18 mai (la Sala Palatului, Cinema Studio si Muzeul Taranului Roman), la Timisoara, intre 21-23 mai (Cinema City), la Craiova, 23-25 mai (Cinema Patria si Cinema Modern) si la Iasi, 28-30 mai (Cinema City).

In Bucuresti festivalul se va incheia pe 18 mai, la Muzeul Taranului Roman, cu proiectia filmului Auf der anderen Seite/ De partea cealalta, regizat de Fatih Akin. Filmul a castigat premiul pentru cel mai bun scenariu, la Festivalul de la Cannes 2007.

Editia din acest Festivalului Filmului European este desfasoara pe tema dialogului intercultural, astfel vor fi prezentate 40 de filme din 25 de tari. Cinefilii vor putea urmari filme precum: Totul pe gratis/ All for Free de Antonio Nuic, Ingeri orbiti/ Blinde engle de Jon Bang Carlsen, Fratele meu se insoara/ Mon frere se marie de Jean-Stephane Bron, Andaluzia/ Andalucia de Alain Gomis, Odata/ Once de John Carney, Tine distanta/ La giusta distanza de Carlo Mazzacurati, Adancuri/ Diep de Simone van Dusseldorp sau documentare - Lisboetas/ Locuitorii Lisabonei de Sergio Trefaut si Fados/ Fadourile de Carlos Saura.

Clipul de prezentare a Festivalului va fi realizat pentru editia de anul acesta de Cristian Mungiu, cineastul acceptand functia de colaborator si ambassador onorific al filmului european, care le-a revenit in anii trecuti unor tineri regizori preucm, Cristi Puiu si Corneliu Porumboiu.
cinema.acasa.ro

Niciun comentariu: