Filmul Atonement-Filme noi-Oscar 2008-Filme de cinema-Filme de top

Filme noi-Oscar 2008 si 2007-Filme de cinema-Filme de top


Atonement-film nominalizat la OSCAR-categoria-Cel mai bun film

Poveste de dragoste ce se desfasoara pe parcursul a zeci de ani, ecranizarea dupa cunoscutul roman al lui Ian McEwan se invarte in jurul micutei Brionny, o fetita de 13 ani care schimba vietile tuturor din jurul ei cand ia neinspirata decizie de a-l acuza pe Robbie, iubitul sorei ei, de o crima pe care a acesta nu a comis-o. Inchis ca urmare a declaratiei lui Brionny, Robbie iese dupa ani de zile din inchisoare si face tot posibilul sa-si ia viata de la capat.

„Atonement“, filmul, e si el un triumf complet britanic. Fie care scena e turnata in Anglia, filmul e produs de compania englezeasca Working Title si aproape toata distributia si echipa e formata din localnici (o exceptie notabila: Saoirse Ronan, cea care o joaca pe Briony la 13 ani, e irlandeza). Dincolo de orice, e o pelicula strunita de o foarte puternica mana regizorala.
Influenta lui Wright e evidenta atat in scenele de multime (exista o uluitor de virtuoasa secventa de lupta), dar si in unele tusele delicate. Tanara Briony e introdusa cu o tema muzicala inspirata de zgomotul tastaturii unei masini de scris, marcand-o de la inceput drept „povestitoare“. Ca si in „Mandrie si prejudecata“, autorul traduce pasiunea mutuala, dincolo de cuvinte, pe care Robbie si Cecilia o traiesc intr-o zi de vara torida printr-o privire intensa sau un gest, mai degraba decat prin dialog. In timpul filmarilor, actorii, echipa si regizorul au stat impreuna intr-o ferma veche, inchiriata in Shropshire; luau micul dejun, pranzul si cina acolo, traiau o existenta idilica, netulburata decat de disciplina productiei (filmul se facea, practic, peste strada). Si aceasta coeziune se simte aici. Wright e foarte atent cu actorii sai. Garai si vibrantul McAvoy sunt mai buni decat au fost vreodata pe ecran, iar debutanta Saoirse Ronan e o veritabila descoperire.
Cat despre Keira, ea ii raspunde mai bine lui Wright decat oricarui alt regizor; Cecilia, splendida si fragila, tinandu-si sub capac emotiile, e rolul carierei sale.

Filme noi-Oscar 2008 si 2007-Filme de cinema-Filme de top

Filme noi-Oscar 2008 si 2007-Filme de cinema-Filme de top

Niciun comentariu: