Filmul "Million Dollar Baby" -Filme de OSCAR-Filme de top-Filme de cinema

Filme de Oscar-Filme de cinema-Filme de top
Filme de OSCAR,filme a caror valoare a fost recunoscuta de specialisti dar si de impatimitii de film.Iata cateva dintre ele:

Filmul "Million Dolar Baby"

Million Dollar Baby – O fata de milioane, o adaptare cinematografica realizata de catre scenaristul Paul Haggis, castigator al premiului Emmy, are la baza o nuvela din volumul Rope Burns, al lui F.X.Toole. Toole a petrecut ani de zile lucrand pe postul de cut-man – membru al echipei unui boxer, a carui slujba este sa ii inchida ranile, astfel incat acesta sa poata continua lupta, iar nuvela lui surpinde intr-un mod foarte viu esenta vietii din ring.
Filme de Oscar-Filme de cinema-Filme de top
Legendarul producator/regizor/actor Clint Eastwood, cand a citit scenariul lui Haggis, a ales Million Dollars Ring drept urmatorul sau film, dupa apreciata drama Mystic River, care a castigat Premiul Academiei in 2003. “Ceea ce m-a interesat la Million Dollar Baby – O fata de milioane este faptul ca nu este tocmai o poveste despre box”, spune Eastwood. “Este o poveste de dragoste despre o persoana tulburata de relatia non-existenta cu fiica sa si care gaseste un soi de surogat al fiicei sale in aceasta tanara innebunita sa se afirme in lume ca boxer”.
Filme de Oscar-Filme de cinema-Filme de top
Eastwood apare in film in rolul lui Frankie Dunn, un antrenor profesionist de box si proprietarul salii Hit-Pit, sala de box a unei scoli vechi, situata in centrul prafuit al orasului Los Angeles. Hit-Pit este viata lui Frankie, iar el isi imparte timpul intre activitati cat se poate de incompatibile - antrenamentele cu luptatorii si participarile la slujba religioasa (o activitate pe care o indeplinea aproape zilnic in ultimii 23 de ani). Incapabil sa isi ierte instrainarea de fiica sa cu mult timp in urma, el ii trimite in fiecare saptamana o scrisoare, care se intoarce in saptamana urmatoare, nedeschisa si cu stampila “se restituie expeditorului”.
Filme de Oscar-Filme de cinema-Filme de top
“Frankie cauta eliberarea”, spune Eastwood. “Este un catolic irlandez, care a ajuns la maturitate, deziluzionat de biserica si de lipsa de comunicare cu fiica lui. Dilema pe care o are in legatura cu aceasta este foarte puternica si i-a lasat un gol imens in viata”.
Filme de Oscar-Filme de cinema-Filme de top
Pe parcursul indelungatei sale cariere, Frankie a antrenat cativa boxeri talentati carora le-a fost si manager. Unii dintre ei au cunoscut succesul, dar niciodata nu i-a dus Frankie pana acolo. El intotdeauna le spune luptatorilor lui ca mai presus de orice trebuie sa se apere, insa e mai mult nevoia lui de a-i apara - si de a se apara – care ii indeparteaza. Odata ce boxerii invata tot ce pot de la el, ei se indreapta spre manageri care sunt gata sa-i conduca la titlu.
Filme de Oscar-Filme de cinema-Filme de top
“Retinerea lui Frankie de a-si angaja boxerii in lupte pentru titluri i-a adus ceva dezamagiri”, povesteste Eastwood. “El a devenit ultraconservator si incapabil sa-si dea seama cand sunt pregatiti. Chiar daca el inca antreneaza luptatori, in mintea lui este cam depasit.”
Filme de Oscar-Filme de cinema-Filme de top
Frankie a reusit sa se protejeze multa vreme – pana cand Maggie Fitzgerald intra in sala de gimnastica. Maggie a crescut intr-o saracie lucie in Ozarks, dar de-a lungul anilor a reusit sa se departeze mult de trecutul ei si sa-si urmeze visul de a deveni o luptatoare profesionista. In box, Maggie isi gaseste un scop in viata, gaseste mandrie si ceva din singura fericire pe care a cunoscut-o vreodata. Fara box, nu are nimic si fara sa tina seama de faptul ca nu are antrenament si ca la 31 de ani este prea batrana pentru a incepe o cariera de luptatoare, Maggie refuza sa renunte la ceea ce o face sa se simta bine pe lumea asta.

“De ce ar vrea cineva sa devina boxer?” intreaba Hillary Swank, castigatoare a premiului Oscar pentru Cea mai buna actrita in interpretarea stralucita din drama “Boys Don’t Cry”, din 1999. “Sa mergi in ring ca sa lovesti si sa fii lovit este ceva ce nu am inteles cu adevarat pana cand am inceput sa ma antrenez pentru film. Dar pentru Maggie, boxul nu este doar o scapare, ci si ceva ce iubeste. Pot in mod cert sa fac o legatura cu viata mea, pentru ca si eu am crescut alaturi de familia mea intr-o rulota si nu aveam prea multi bani. Am inceput sa joc la varsta de noua ani. Era ceva ce iubeam si am vrut sa fac acest lucru tot timpul, asa ca puteam sa inteleg aceasta parte din Maggie”.
Filme de Oscar-Filme de cinema-Filme de top
La Maggie Fitzgerald vezi lupta unui om cu multa ambitie, dar care a avut parte de putina educatie si foarte putin sprijin din partea familiei. Este destul de cinica in privinta vietii ei, daca nu-si va atinge scopul”, spune Eastwood.
Maggie vede in Frankie omul care o poate ajuta sa-si implineasca ambitia vietii ei. “Ea l-a vazut cum a modelat boxerii ca niste luptatori remarcabili” spune Swank “si este hotarata in privinta lui – el este ceea ce-i trebuie ei. Parca are niste ochelari de cai la ochi si este absolut de neinduplecat”.
Filme de Oscar-Filme de cinema-Filme de top
Oricum, Frankie socoteste ca perspectiva de a antrena o tanara este pur si simplu un dezastru si refuza categoric chiar si sa se gandeasca la asa ceva, atunci cand Maggie se apropie de el pentru prima data. “Frankie are o prejudecata fundamentala fata de ideea ca o femeie sa fie luptatoare”, spune Eastwood. “O trateaza intr-un mod foarte frivol. El este un traditionalist, concepand boxul asa cum fusese el odinioara. Asa ca aceasta prejudecata este un obstacol pe care trebuie sa-l depaseasca inainte de a indragi ideea de a o antrena pe Maggie”.
Adevarul este ca reticenta lui Frankie are motive mult mai profunde. “El se apara emotional in viata”, continua Eastwood “si se apara de implicarea in orice relatie, chiar si cea tata-fiica”.
Filme de Oscar-Filme de cinema-Filme de top
Dar Maggie nu vrea sa accepte refuzul lui si in schimb petrece zilnic ore intregi de frustrare la sala de sport – intre doua ture de lucru ca si chelnerita - incercand sa invete de una singura, pana cand gaseste o cale pentru a-l convinge pe Frankie ca merita sa riste cu ea. Dispretuita de boxeri, ea primeste incurajari numai din partea lui Scrap, un fost luptator, care acum lucreaza ca ingrijitor al salii. Scrap, viclean, ii impartasaste mici secrete pentru a o ajuta sa-si imbunatateasca tehnica si, in acelasi timp, ii atrage atentia lui Frankie in directia ei.
“Scrap este singurul care observa potentialul acestei tinere si o ajuta, chiar daca Frankie se impotriveste foarte mult”, spune Eastwood.

“Scrap vede ca Maggie are tot ceea ce ii trebuie ca sa reuseasca”, spune Morgan Freeman, care interpreteaza personajul Eddie Dupris “Scrap cel de Fier” si care a fost nominalizat de trei ori la Oscar. “Isi aminteste cum el insusi a fost in situatia ei. Si stie ca ea nu este doar o tinerica, ci vede cum este puternic motivata si dornica sa reuseasca”.

Incetul cu incetul, cu ajutorul subtil al lui Scrap si perseverenta ei neclintita, Maggie incepe sa faca progrese. “Scrap vede inclinatia lui Maggie, pasiunea si motivatia ei si cumva acolo vede talentul”, spune Swank. “In plus, o vede supusa, asa cum cred ca fusese si el. Dar ea nu realizeaza cu adevarat cat de mult se straduieste el sa ii apropie pe ea si Frankie. Este atata frumusete in acest personaj care, fara sa stie chiar tot ce se intampla in spatele scenelor la care asista, incearca sa-i ajute sa-si atinga scopul”.

Scrap si Frankie sunt artagosi unul cu celalalt, dar aceasta este singura prietenie pe care amandoi au fost dornici si capabili sa o sustina de-a lungul anilor. Asa cum observa Eastwood, “Frankie si Scrap sunt doi tipi care au avut parte de ceva dezamagiri in viata. Scrap nu are pe nimeni pe lumea asta in afara de Frankie, iar in relatia lor exista o anumita intelegere a loialitatii dintre prieteni”.

“Sunt precum doi batrani casatoriti”, cugeta Freeman, care a jucat alaturi de Eastwood in subtilul western “Unforgiven”, al regizorului, din 1999. “Ei se iau peste picior din totdeauna. Frankie este in general caustic si in multe situatii, el este cel mai aprig dusman al sau, dar Scrap tine la el pentru ca stie ce suflet mare are, un suflet ranit din pricina relatiei cu fiica lui, pe care nu o mai poate repara, orice ar face. Aceasta este o sursa permanenta de durere, iar Scrap este singurul care stie acest lucru”.
Filme de Oscar-Filme de cinema-Filme de top
Scrap are si el istoria lui dureroasa. Cariera lui ca boxer a fost curmata atunci cand si-a pierdut vederea la un ochi, in timpul unui meci cumplit, de razbunare. Frankie i-a inchis ranile lui Scrap in seara aceea si, desi nu avea autoritatea necesara pentru a arunca prosopul in ring, nu si-a iertat niciodata ca nu a gasit o cale de a pune capat acelei lupte.
Filme de Oscar-Filme de cinema-Filme de top
“Frankie resimte puternic acel incident”, spune Eastwood. “L-a tinut pe Scrap pe picioare, l-a mentinut in lupta in acea seara”. El ar fi oprit lupta, pentru ca Scrap era ranit zdravan, dar a reusit de fiecare data sa-i opreasca sangerearea intre runde, permitandu-i lui Scrap sa continue sa-si ia pedeapsa.
“Acestea sunt lucrurile care cantaresc in viata acestui om”, continua Eastwood. “Si desi nu il impiedica sa antreneze luptatori, este cu siguranta un alt obstacol cu care se confrunta in antrenarea unei luptatoare”.
Filme de Oscar-Filme de cinema-Filme de top
Ceea ce Frankie nu intelege este ca Scrap ar lua-o de la inceput inca o data, fara preget si stie ca Maggie impartaseste aceeasi pasiune, asa ca merita o sansa. Totusi, in fata cicalelii bine directionate a lui Scrap si in fata entuziasmului neobosit al lui Maggie, Frankie continua sa refuze cu hotarare. Dar in seara in care ea sarbatoreste implinirea a 32 de ani, Frankie surprinde ceva din durerea si disperarea care se ascund in spatele pasiunii ei.
Filme de Oscar-Filme de cinema-Filme de top
“Maggie credea ca pana la 32 de ani va fi deja campioana”, spune Swank. “Si iat-o acum, tot muncind pe branci, tot fara antrenor. Si nici macar nu este campioana, iar asta o doare foarte tare. In acel moment, nu mai este fata indrazneata, care incearca sa-l cucereasca pe Frankie”.
Frankie cedeaza pana la urma, fiind de acord sa o antreneze pe Maggie, impotriva a ceea ce se grabea el sa conchida ca este o buna judecata.
Filme de Oscar-Filme de cinema-Filme de top
Eastwood vede acesta drept un punct de cotitura in poveste, dar si in evoutia personajelor. “Cand Frankie accepta in cele din urma sa o antreneze, totul devine o poveste de dragoste – nu o poveste romantica de dragoste, ci o poveste de dragoste dintre tata si fiica. Maggie este fiica ce ii lipsea din viata, iar el este tatal pe care il pierduse la o varsta frageda. Prin aceasta relatie, Frankie se regaseste cu adevarat si renaste”.
“Este o poveste de dragoste, simpla si directa”, conchide Freeman. “Relatia dintre Frankie si Maggie se aseamana foarte mult cu relatia dintre Scrap si Frankie”.
Filme de Oscar-Filme de cinema-Filme de top
Pe langa perspectiva de a juca intr-un film care imbina cu abilitate drama cu o poveste de dragoste familiala, pusa in opozitie cu lumea dura a unui sport care solicita atat de mult fizic si psihic, cei din distributia lui Eastwood s-au bucurat de ocazia de a lucra cu un regizor prolific.
“Ocazia de a lucra cu Clint a fost uluitoare”, spune Swank entuziasmata. “A fost cu adevarat un vis care devine realitate. Iar Morgan este incredibil, atat de delicat”.
Filme de Oscar-Filme de cinema-Filme de top
“Rar se intampla sa ai sansa de a lucra cu cineva pe care il indragesti si cu care ai un trecut comun”, spune Freeman. “Clint este acelasi regizor cu care am lucrat la “Unforgiven”. Nu te incurca. Iti spune care este scena ce urmeaza si iti sugereaza sa procedezi intr-un fel sau altul. Apoi, ii lasa pe actori sa-si faca treaba. As plati ca sa lucrez cu el”.
Filme de Oscar-Filme de cinema-Filme de top
Talentul legendar al lui Eastwood, stilul sau regizoral coerent si intelegerea pertinenta a interpretarii l-au facut un regizor cu care multi actori consacrati isi doresc nespus sa lucreze. Sub indrumarea sa, Sean Penn si Tim Robbins au castigat Premiile Academiei pentru Cel mai bun actor si, respectiv, Cel mai bun actor in rol secundar, pentru interpretarea extraordinara din “Mystic River” (Misterele fluviului).
Filme de Oscar-Filme de cinema-Filme de top
“Teoria mea, cand ii indrum pe actori, este ca ei sa nu introduca ego-ul in interpretare”, explica Eastwood. “Pentru ca si eu am inceput ca actor, inteleg foarte bine certitudinile care sunt necesare si incertitudinile care nu sunt necesare pentru a face o interpretare buna, asa ca ii las pe actori sa se desfasoare. Daca ei vin cu ceva bun, atunci e perfect; daca vin cu ceva care nu este tocmai bun, atunci mai fac ajustari. Incerc sa usurez totul si in cele din urma interpretarile ies foarte bine. Creezi un mediu de lucru pentru actori si apoi ei se simt in largul lor”.
Filme de Oscar-Filme de cinema-Filme de top
Eastwood vede “Million Dollar Baby” drept un film imbogatit nu numai de interpretarea complexa a actorilor sai, ci si de contextul in care personajele se lupta sa-si implineasca cele mai arzatoare dorinte si se confrunta cu cele mai profunde temeri ale lor.
Filme de Oscar-Filme de cinema-Filme de top
“Boxul joaca un rol important in poveste, dar acest film nu este despre box, ci despre relatiile interumane”, subliniaza Eastwood. “Si sunt cateva lucruri care raman nerostite in film. Exact asa cum s-a intamplat cu “Mystic River” (Raul misterios), publicul trebuie sa participe cumva hotarand finalul povestii, dupa ce filmul se incheie”.

Situl filmului care a castigat la editia din 2005 patru premii Oscar, intre care si cel pentru cel mai bun film.

http://milliondollarbabymovie.warnerbros.com

Filme de Oscar-Filme de cinema-Filme de top-Filme de Oscar-Filme de cinema-Filme de top-Filme de Oscar-Filme de cinema-Filme de top

Niciun comentariu: