Filmul Sicko-Filmele anului 2007-Filme de top-Filme noi-Filme de cinema

Filme noi-Filmele anului 2007-Filme de cinema-Filme de top

Sicko

Intr-o singură ţară din lumea civilizată, individualismul, egoismul, goana după bani şi profitul prin cele mai abjecte metode au făcut imposibilă crearea unui sistem naţional de sănătate care să asigure asistenţă medicală gratuită şi universală. Dreptul la sănătate este... doar o glumă atunci când devine o afacere. Totul datorită unui mare om: Richard Nixon.

Dincolo de tema serioasă, documentarul asta e mult mai relaxat şi mai puţin crispat decât alte producţii marca Moore. Omul e chiar simpatic atunci când caută cu disperare casieria într-un spital britanic, (ca până la urmă să descopere un micuţ ghiseu în care se faceau doar decontări pentru cei ce ajunseseră pe banii lor acolo), sau atunci când face ochi mari aflând de sistemul francez al bonelor pentru mame plătite de stat (ce spală şi rufele după cum avea să descopere cu surprindere omul nostru). Iar faptul că nu mai regăsim nimic din agresivitatea combativă (chiar şi atunci când ajunge cu bolnavii la poarta bazei americane de la Guantanamo Bay) şi că tonul este unul aproape resemnat dar care îndeamnă la schimbare... sper să îi atragă şi care ar avea dubii asupra vizionării acestui film.

Filme noi-Filmele anului 2007-Filme de cinema-Filme de top

O să fiţi uimiţi, înduioşaţi, impresionaţi, revoltaţi, amuzaţi... şi o să râdeţi cu hohote explorând „minunatul” sistem ce ar trebui să asigure sănătatea cetăţenilor SUA. Statisticile vorbesc de la sine... şi dincolo de ele Michael Moore nu se sfiieşte să demonstreze, prin cazuri reale, ce se întâmplă atunci când sănătatea oamenilor ajunge la mâna unor companii private (corporaţii gigantice cu o imensă putere şi influentă). „Poveştile de groază” din cea mai bogată ţară din lume o să te facă să te bucuri de faptul că eşti român, proaspăt cetăţean european... chiar dacă te-ai obişnuit să deschizi uşa cabinetului oricărui doctor cu nasul, sau să aştepţi cu orele în faţa farmaciei.

Chiar dacă sistemul nostru sanitar este cu mult sub exemplele prezentate în film (ce ni se par la fel de extraterestre ca şi bieţilor americani), recunosc că am fost teribil de îngrozit de nepăsarea cruntă din societatea americană. Acum înţeleg de ce „Moartea Domnului Lăzărescu” a fost un film atât de apreciat peste ocean.

Filme noi-Filmele anului 2007-Filme de cinema-Filme de top

Or fi spitalele noastre prost dotate, doctorii câteodată incompetenţi şi asistentele deloc prietenoase (finanţările şi salariile mizerabile explică multe), însă perspectiva plăţii a zeci de mii de dolari pentru o banală operaţie te face să uiţi şi să ierţi multe. Alternativa e dincolo de orice imaginaţie... asigurări medicale şi medicamente extrem de scumpe ce ţi se pot refuza după bunul plac (şi pofta de profit) al unei companii pentru care viaţa ta nu valorează nimic.

Desigur că Michael Moore, exagerează (cu binecunoscuta lui atitudine părtinitoare) atunci când descrie defectele sistemului american şi avantajele „sănătăţii sociale”... însă în cazul de faţă are mare dreptate: pentru a trezi la viaţă o naţiune de zombies cu creierele spălate trebuie să şochezi şi să impresionezi.

Filme noi-Filmele anului 2007-Filme de cinema-Filme de top

Niciun comentariu: